Efficiënt en duurzaam energie verbruiken? Plaats zelf je slimme elektriciteit!

De toename van de elektrische wagens, de komst van de digitale meter, strengere wetgeving en het capaciteitstarief. Alles wijst erop dat we ons energieverbruik moeten verduurzamen en optimaliseren. Een moderne elektrische installatie helpt je daarbij. Ontdek hoe en stoom je woning klaar voor de toekomst! Duur? Dat valt enorm mee. Door te kiezen voor een zelfbouwpakket kan je tot 50% besparen op de kosten van je project.

Ontdek de slimme elektrische installatie

Hoe slim is jouw elektrische installatie? Met een huisautomatiseringssysteem zoals Niko Home Control kan je je verlichting, verwarming, rolluiken, screens, ventilatie en meer met één systeem sturen, en allerlei zaken automatiseren. 

Door het huisautomatiseringssysteem te installeren, bespaar je niet alleen energie en kosten. Je weet hoeveel elektriciteit je produceert en verbruikt, stemt je verbruik af op je productie én spreidt je verbruik zo goed mogelijk over de dag. 

De installatie van een domoticasysteem zoals Niko Home Control doe je eenvoudig zelf met behulp van een handig zelfbouwpakket. Zo bespaar je niet alleen op je energiefactuur, maar ook op installatiekosten. Geen ervaring? Geen probleem. De ervaren specialisten van Sack Zelfbouw helpen je waar nodig.

1. Krijg inzicht in je energieverbruik en -productie

Meten is weten. De eerste stap naar een efficiënt energiebeheer is weten hoeveel elektriciteit je opwekt en verbruikt.

Check je energiegegevens in de app

Heb je al een digitale meter? Dan kan je die makkelijk aansluiten op je huisautomatiseringssysteem. Na activering zie je op de app hoe het gesteld is met je elektriciteitsverbruik, maar ook hoeveel zonne-energie terug op het net geplaatst wordt.

Nog geen digitale meter? Dan krijg je een overzicht van je energieverbruik door energiemeetmodules, stroomklemmen en pulstellers te installeren.

Controleer het verbruik van specifieke toestellen

Benieuwd waar je precies kan besparen? Dankzij de geconnecteerde stopcontacten en slimme stekkers ontdek je snel welke toestellen veel energie verbruiken. Overweeg om ze te vervangen door energiezuinige toestellen en tel uit je winst.

Een abnormaal elektriciteits- of gasverbruik? Dan krijg je daar een melding van op de app. Zo kan je snel ingrijpen en vermijd je extra kosten.

huisautomatiseringssysteem

2. Profiteer extra van je zonnepanelen

De schommelende energieprijzen blijven een hot topic in de media. Maak je je zorgen over je energiefactuur? Met zonnepanelen op je dak hebben hoge energieprijzen minder impact op jou. Want de energie die je zonnepanelen opwekken, kan je gebruiken om grote stroomverbruikers zoals je elektrische auto, warmtepomp of elektrische warmwaterboiler van stroom te voorzien. Zo moet je veel minder energie afnemen van het elektriciteitsnet, en dat scheelt aardig wat op je energierekening.

Om ze maximaal te laten renderen, gebruik je je opgewekte stroom best zoveel mogelijk zelf. De stroom die je niet meteen verbruikt, kan je weliswaar op het net plaatsen en ‘verkopen’ aan je energieleverancier, maar de injectievergoeding is beperkt. Bovendien neem je door een hoger zelfverbruik minder elektriciteit af en betaal je minder distributiekosten.

Hoe kan je optimaal gebruik maken van zelfopgewekte zonne-energie?

Stroom gebruiken terwijl die wordt opgewekt is niet zo evident. Je zonnepanelen produceren het meeste als de zon het hoogst staat en dat is doorgaans tussen 11 en 15 uur. 

Sommige slimme huisautomatiseringssystemen hebben een Solar mode. Daarmee activeer je je geconnecteerde toestellen automatisch wanneer er voldoende zonne-energie beschikbaar is, zelfs als je niet thuis bent! Zo laat je je slimme wasmachine, vaatwasser en droogkast hun programma’s draaien wanneer je zonnepanelen energie produceren. 

3. Hou rekening met het capaciteitstarief

Sinds 1 januari 2023 wordt een deel van je elektriciteitsfactuur op een andere manier berekend. Zeven procent van het totaalbedrag op je elektriciteitsfactuur bestaat uit nettarieven. Daaronder vallen de kosten voor de aanleg, het beheer en het onderhoud van de elektriciteitsnetten en het vervoer van elektriciteit. Een deel van die nettarieven wordt tegenwoordig berekend op basis van het capaciteitstarief, het overige deel blijft gebaseerd op je verbruik. 

Heb je als gezin een digitale meter, dan worden de nettarieven grotendeels berekend op basis van je gemiddelde maandelijkse kwartierpieken. Hoe meer je je verbruik spreidt om pieken af te vlakken of te vermijden, hoe lager de nettarieven op je factuur. Hier kan domotica goed van pas komen!

Huis met domotica

4. Stel energiebesparende routines in

Met een huisautomatiseringssysteem kan je allerlei zaken automatiseren en zo besparen op je energieverbruik. Zo kan je slim verwarmen door te werken met tijdschema’s, aparte thermostaten per zone en zelfs detectoren om je verwarming op de meest intelligente manier te bedienen.

Schijnt de zon? Dan kan je systeem je zonwering of gordijnen automatisch openen om zoveel mogelijk zonlicht binnen te laten. 

Tot slot kan je met een handige alles-uit-knop alle toestellen en lichten die niet aan moeten blijven, automatisch uitschakelen. Zo vergeet je nooit nog iets uit te zetten. Ook worden de verwarming en ventilatie lager gezet.

5. Beheer je verbruik op afstand

Dankzij een centraal touchscreen aan de muur, een tablet of een smartphone heb je altijd de volledige controle over je woning. Of je nu thuis bent, op het werk of op vakantie.

Slim en duurzaam energie verbruiken, terwijl je geniet van extra wooncomfort? Ga aan de slag met een zelfbouwpakket van Sack Zelfbouw en installeer makkelijk zelf Niko Home Control. Zo bespaar je niet alleen op je energiefactuur, maar ook op installatiekosten. Het wordt sowieso een succes, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt.

Teken je elektrische installatie in met de online ontwerptool van Sack Zelfbouw, of maak een afspraak in een van de toonzalen

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je op de hoogte blijven van de laatste premies en regelgeving? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste trends.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top