Sparen voor je eerste huis

Van kinds af aan dromen we ervan om in een kasteel te wonen. Als puber willen we niks anders dan het huis uit zijn. Tijdens je studententijd proef je al een stukje vrijheid. En dan is het moment er eindelijk: je eigen huis. Spijtig genoeg is je geld tijdens je studentenjaren op mysterieuze wijze verdwenen. Tijd om te sparen dus! Maar hoe doe je dat nu?  

Weet hoeveel je moet sparen

Creëer voor jezelf een duidelijk beeld van het bedrag dat je moet sparen. Als je een doel voor ogen hebt, kan je er ook gemakkelijker naartoe werken. Om dit doel te bepalen kan je je op voorhand al eens over een lening informeren bij je bank. Verken ook de huizenmarkt zodat je beter kan inschatten wat je met een bepaald bedrag kan kopen. 

spaarvarken

Weet hoeveel je uitgeeft

Om je in- en uitgaven te beheren kan je een kasboekje bijhouden. Hoe ouderwets het ook mag klinken, het werkt wel. Door je uitgaven en inkomsten te noteren, krijg je een handig overzicht op je financiële status en waarop je kan besparen. Dat hoeft natuurlijk niet schriftelijk te gebeuren, want er bestaan ook al tal van apps die digitaal een overzicht voor je bijhouden.

Tip: Betaal alles met je bankkaart. Op die manier creëer je automatisch een digitaal overzicht. Als je cash betaalt, vergeet je sneller om het te noteren. 

Tip: las een € 0/dag-dag in. Leef die dag op restjes en laat al de overbodige luxe even vallen. Je zal je snel bewust worden van je uitgaven. 

Stel je budget op

Nu je weet wat je doel en uitgaven zijn, is het tijd om te besparen! Kijk in je kasboekje waar het gat in je hand zit en probeer het te dichten. Wees echter niet te drastisch en hou nog een centje voor jezelf over. Te drastisch sparen kan ook demotiverend werken. Kijk bijvoorbeeld naar speciale kortingen en (beurs)acties.

Extra spaarrekening om te sparen voor je huis

Je zal wellicht al een spaarrekening voor jezelf hebben, maar open voor alle zekerheid toch nog maar een extra voor je huis. Deze spaarrekening zet je ook vast en kom je niet aan. Je zal aangenaam verrast zijn!

Zorg voor meer inkomsten

Het is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar extra inkomsten zorgen ervoor dat je sneller je huis kan kopen. Het vooruitzicht van je eigen stek stimuleert je misschien zelfs om een extra centje te verdienen. Je hoeft daarom niet meteen een extra job aan te nemen, je kan gerust ook eens de zolder uitkuisen en alles verkopen op een rommelmarkt. Je kan natuurlijk ook hopen op de erfenis van je suikertante. You never know. 

Wil je meer inspiratie en woontips ontvangen? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je meer tips over het renoveren, bouwen en (ver)kopen van een woning ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tips en nieuwtjes.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top