Uitzonderlijke woonvorm: antikraak wonen

Ben je een avonturier en toevallig ook op zoek naar een tijdelijke woning of atelier? Dan is antikraak misschien iets voor jou! Met een klein budget en enige flexibiliteit is leven in een oude fabriek, school of ziekenhuis mogelijk. Draait je verbeelding nu al op volle toeren? Wij zetten de voor- en nadelen van antikraak voor jou op een rij.

Voordelen

Vastgoedbescherming is een fenomeen dat uit Nederland is overgewaaid. Leegstaande panden werden er in de jaren 80 ongewild bewoond door krakers. De eigenaars van de leegstaande panden verzetten zich hiertegen, aangezien de krakers weinig zorg en verantwoordelijkheidszin aan de dag legden. Toch hadden de krakers een punt bewezen: leegstand is zonde. 

Antikraak slaapkamer

Waarom staan sommige panden leeg? Vaak hebben de beheerders grote plannen met de panden: een grote renovatie (herbestemming) of zelfs een complete nieuwbouw. Een nieuw project opstarten of een (sloop)vergunning aanvragen kan soms veel tijd vergen. Door tijdelijke bewoners te zoeken voor de panden, is de eigenaar zeker dat het gebouw de nodige bescherming en zorg krijgt. Bovendien hoeft de eigenaar geen leegstandstaks te betalen en kan iemand het tegen een hele lage prijs huren. Antikraak is dus een win-winsituatie.

Goedkope huisvesting

Voor de huurder is antikraak wonen aanzienlijk goedkoper dan wonen in een alledaagse huurwoning. Voor ongeveer €200 per maand kan je al een antikraakwoning vinden in België. Ideaal als je wil sparen.

Unieke woning of werkplek

Een gebouw in het midden van een bruisende stad, een woonzorgcentrum of een oud huis in een randgemeente. Antikraak wonen doe je op unieke locaties. De beheerder maakt het gebouw bewoonbaar. Keuken, badkamer enzovoort moeten aanwezig zijn.

Is er defect of lekkage? Dan kan je dit gewoon melden aan de beheerder. Zij lossen het probleem zo snel mogelijk op.

Het kan snel gaan

Antikraakwoningen of -werkplaatsen kan je online vinden. Als je je oog op iets hebt laten vallen, aarzel dan niet om te mailen of bellen. Vanaf dat moment kan het heel snel gaan. Voor je het weet heb je de sleutel in handen.

Heb je een nog een andere verblijfplaats op het oog? Geen probleem. Als huurder is je opzegperiode slechts twee à drie weken. Een groot pluspunt is dat jij geen nieuwe huurder moet zoeken.

Antikraak living

Nadelen van antikraak wonen

Geen zekerheid

Zo snel als je kon intrekken, zo snel kan je ook gevraagd worden de stek te verlaten. Flexibiliteit is een absolute vereiste. Het kan zijn dat je jarenlang op dezelfde plek zal wonen, maar het kan ook zijn dat je na een paar maanden opnieuw je spullen moet inpakken. Meestal heb je 3 weken of een maand de tijd om een nieuwe woning te zoeken.

Minder keuze

Het aanbod is veel kleiner dan op de gewone huurmarkt. Een klavertjevier komt goed van pas als je een oude school in je favoriete stad wil vinden. Op vlak van locatie en gebouwsoort heb je helaas veel minder keuze. Met het nodige geluk, kruis jij ooit een leuk gebouw waaraan je meteen verknocht bent. ‘Wie zoekt, die vindt’, of liever ‘de aanhouder wint’.

Enkel kleine aanpassingen

Net zoals bij de meeste huurwoningen, mogen er geen grote aanpassingen gebeuren aan het gebouw. Het blijft nog steeds eigendom van de eigenaar. Toch is het belangrijk dat jij van de ruimte jouw thuis maakt. Een muur slopen zit er niet in, over een nieuwe vloerbedekking of een laagje verf op de muren kan vaak zeker wél onderhandeld worden. 

Privacy

Af en toe zullen de eigenaar en het immokantoor controleren of je zorg draagt voor het pand en geen grote aanpassingen uitvoert. Dit zal gebeuren via een al dan niet aangekondigd bezoek. Voor wie heel erg op zijn privacy is gesteld is, kan dit een struikelblok zijn. Toch heb je niks te vrezen, zolang je het pand goed onderhoudt.

Voorwaarden voor een antikraak woning

  • Je bent meerderjarig
  • Je hebt een vast of regelmatig inkomen
  • Kinderen en huisdieren zijn niet toegelaten
  • Roken is verboden in de meeste panden
  • Je hebt geen strafblad
  • Je hebt een ziekte-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering
  • Je hebt de Belgische nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning
  • Je bent flexibel en verantwoordelijk

Wil je meer te weten komen over unieke woonvormen en wil je tips en tricks ontvangen voor je huis en tuin? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top