4 tips om het keukenblad te kiezen dat perfect bij jou past

Plaats je binnenkort een nieuwe keukenblad, maar weet je niet hoe je aan je zoektocht moet starten? Een keukenwerkblad is een van de belangrijkste onderdelen van een keuken. Het is niet alleen de plek waar je eten bereidt, maar het bepaalt ook de uitstraling van je woning. Er zijn tal van werkbladen op de markt. En dat uitgebreide aanbod maakt jouw keuze vast niet gemakkelijker. Volg onze tips die je helpen om de juiste beslissing te nemen.

1. Denk na over je budget

De kosten van een keukenwerkblad hangen af van het materiaal dat je kiest. Bovendien heb je ook de bijkomende kosten voor de installatie en het onderhoud. Het is daarom belangrijk om vooraf met alles rekening te houden bij het bepalen van je budget. Heb je wat meer budget, dan kan je gaan voor graniet, marmer of composiet. Is je budget eerder beperkt? Dan kies je best voor hout, roestvrij staal of keramiek.

2. Bepaal de stijl van je keukenblad

Het is belangrijk om het werkblad af te stemmen op de stijl van je keuken. Als je een moderne keuken hebt, dan zal een roestvrijstalen of betonnen werkblad goed passen. Heb je een meer traditionele of rustieke keuken, dan is een houten of granieten werkblad een uitstekende keuze. Neem de tijd om te kijken naar verschillende opties om de stijl te vinden die het beste past bij jouw keuken.

3. Check de bestendigheid van verschillende aanrechtbladen

Daarbij is het belangrijk dat je nadenkt over hoe je je keuken gebruikt. De mate van je gebruik bepaalt namelijk welk aanrechtblad je het beste kiest. Is jouw droomkeuken stijlvol en onverwoestbaar? Of wil je zo weinig mogelijk onderhoud? Maak de keuze op basis van jouw wensen en noden.

Keukenwerkblad

Foto:  R-Architecture – unsplash.com

Bestendigheid per type keukenblad

Ben je een gepassioneerde kok of een fervent bakker? Dan is kwalitatief materiaal sterk aangeraden. Denk daarbij aan natuursteen, zoals graniet, marmer en composiet, of keramiek. Die materialen zijn geschikt voor intensief gebruik en bestand tegen krassen, vlekken en hitte. Wil je een keuken die ook tegen een stootje kan? Dan zijn roestvrijstalen werkbladen iets voor jou.

Warm je eerder iedere dag een kant-en-klare maaltijd op? Dan is een houten werkblad een uitstekende keuze. Houten werkbladen geven een warme uitstraling en zijn vaak goedkoper. Het nadeel? Ze zijn gevoeliger voor krassen en vlekken.

4. Welk onderhoud heeft je keukenblad nodig?

Het is belangrijk om te weten welk onderhoud en reiniging het werkblad vereist. Sommige materialen moeten regelmatig gepolijst, geolied of gelakt worden.

Het nodige onderhoud per type keukenblad

Laten we beginnen met natuurstenen werkbladen. Graniet, marmer en composiet zijn niet bestand tegen zuurhoudende middelen zoals citroen of chemische huishoudmiddelen en vereisen daarom een periodieke afdichting.

In tegenstelling tot natuursteen zijn houten werkbladen gevoeliger voor vocht en vlekken. Bescherm je aanrecht door ze idealiter tweemaal per jaar te behandelen met een onderhoudsolie of lak. Zo voorkom je hardnekkige vlekken en beschadigingen.

marmeren keukenblad kiezen

Foto:  Roam in color – unsplash.com

Roestvrijstaal is haast onverwoestbaar, maar is zeer gevoelig voor krassen. Gelukkig kan je krassen voorkomen én verwijderen door het werkblad regelmatig te polijsten

Ook betonnen werkbladen zijn gevoelig voor krassen en zuurhoudende middelen. Regelmatig reinigen en impregneren met acryl of wax is daarom aanbevolen. 

Als laatste heb je de keramische werkbladen. Die zijn ook gevoelig voor zuren en minder bestand tegen puntbelasting. Het grote voordeel? Ze zijn zéér gemakkelijk in onderhoud. Heb je een hekel aan huishoudelijke karweitjes? Dan is keramiek een uitstekende keuze. Regelmatig reinigen volstaat.

Klaar om de verschillende werkbladen te ontdekken, vergelijken en voelen? Ontvang meer advies van ervaren experts op Bouw&reno, dé (ver)bouw- en interieurbeurs van Antwerpen in januari. Bekijk de lijst van meer dan honderd regionale verdelers die er aanwezig zullen zijn.

meer informatie en inspiratie nodig?

Schrijf je gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste technologieën, nieuwtjes en trends.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top