Een vochtvrije kelder krijg je zo

Last van vocht in je kelder? Dan kan je best niet bij de pakken blijven zitten. Gelukkig bestaan er verschillende oplossingen om je kelder vochtvrij te maken. 

Kelder vochtvrij maken met kelderdichting

In de meeste gevallen wordt vocht in de kelder verholpen met kelderdichting, ook bekuiping genoemd. In dat geval wordt er een vochtwerende pasta aangebracht op de wanden en vloer. Deze vochtwerende pasta houdt het opstijgende vocht tegen.

Als je enkel de wanden bestrijdt, gaat de druk van het water toenemen zodat het eventueel op andere plaatsen naar bovenkomt. Daarom is het van belang om de zowel vloer als wanden te dichten. 

water op ruit

Injecteren of impregneren van de buitenmuren

Als vocht niet vanuit de kelder komt, maar via buitenmuren die in contact staan met grondwater of regenwater, dan kan je de buitenmuren injecteren of impregneren.

  • Bij een injectie worden verschillende gaten in de muur geboord. Via deze gaten wordt er dan een vochtwerend product ingebracht in de muur. Op deze manier creëert er zich een barrière tegen het opstijgende vocht.
  • Impregneren gebeurt enkel als er sprake is van vocht dat binnenkomt van buitenaf. Dit is dus geen oplossing van optrekkend vocht. Hierbij wordt er een vochtwerende laag gespoten over de buitenzijde van de muur die de poriën, waar het vocht doorkomt, opvult. 
wijnkelder

Kelder vochtvrij maken met kelderdrainage

Ga je voor een kelderdrainage? Dan wordt een noppenmembraan met kanaaltjes aangelegd op de keldervloer (en eventueel kelderwand). Deze kanaaltjes zorgen ervoor dat het overtollig water wordt begeleidt naar een verzamelput in de kelder. Het water in deze put wordt dan weggepompt naar een afvoersysteem met een waterpomp.

Bij drainage blijft je kelder dus wel nog steeds vochtig, maar heb je geen last van stilstaand water. Probeer dus voor een goede verluchting te zorgen zodat de muren toch kunnen drogen. 

Wil je meer inspiratie en woontips ontvangen? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top