8 tips om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren

Wist je dat de luchtkwaliteit in je huis slechter is dan buitenshuis? Aangezien we gemiddeld 80% binnenshuis spenderen is een gezond binnenklimaat uiterst belangrijk voor je gezondheid. Hoe kan jij de luchtkwaliteit in je woning verbeteren? Dat kom je hier te weten.

Waarom is de luchtkwaliteit binnen slechter?

De oorzaken van een slechte luchtkwaliteit in huis zijn heel variërend. Zowel je levensstijl, de staat van je woning, als de omgeving spelen een rol. Dat wil zeggen dat ook het buitenmilieu een invloed heeft op jouw binnenmilieu. De Vlaamse Milieumaatschappij mat in 2018 de luchtkwaliteit overal in Vlaanderen en zette het op kaart. Wie in een gezondere omgeving wil wonen, kan kiezen voor een regio met betere luchtkwaliteit of kan zijn of haar steentje bijdragen voor een beter leefmilieu. Want laten we eerlijk zijn, alle beetjes helpen.

8 tips om de luchtkwaliteit te verbeteren

Tip 1: isoleer je muren

Vocht- en schimmelproblemen verslechten de luchtkwaliteit in je woning drastisch. Hierbij is het belangrijk dat je op zoek gaat naar de oorzaak van die problemen. Een slecht geïsoleerde muur, dak of kelder kan de grote boosdoener zijn. 

Lees hier hoe je je kelder vochtvrij maakt.

Tip 2: verluchten en ventileren

Om goed te kunnen nadenken, sporten, of kortom gezond te kunnen leven, is voldoende zuurstof in de lucht essentieel. Zorg voor een vlotte circulatie van zuurstof door elke dag te verluchten door je ramen open te zetten, maar ook te ventileren.
Luchtkwaliteit in woning

Foto: Nathan Dumlao – Unsplash

Ventilatie moet je verplicht installeren bij een nieuwbouw en hiervoor is er een hele goede reden. Het raam openzetten is namelijk niet voldoende om ‘vuile lucht’ naar buiten te brengen en je woning te spoelen met verse lucht.

Tip 3: reinig de filters

Vergeet niet om af en toe de filters van je ventilatiesystemen te reinigen. Opgelet, dat moet steeds volgens de voorschriften gebeuren, want door stofdeeltjes onvoorzichtig uit het ventilatiesysteem te verwijderen kan de filter beschadigd worden.

Tip 4: minder mensen voor betere luchtkwaliteit

Leef met zo weinig mogelijk mensen in een kleine kamer. Het klinkt misschien bizar, maar in een te kleine ruimte met (te) veel mensen komt er een te grote hoeveelheid vocht vrij. Dat kan schimmel- en vochtproblemen veroorzaken. Bovendien moet je opletten met enkele activiteiten in kleinere ruimtes: zoals het drogen van kleding, strijken en koken. Hier geldt onze vorige tip: verlucht en ventileer je woning voldoende.

Tip 5: vermijd schadelijke stoffen

Een woonkamer met een goede luchtkwaliteit

Foto: Lakeisha Bennett – Unsplash

Bouwen, renoveren en klussen zijn niet bepaald de meest gezonde activiteiten. Verf inademen is bijvoorbeeld erg ongezond, maar ook nadat je karwei geklaard is, kunnen nog steeds schadelijke stoffen vrijkomen in de binnenlucht. Minuscule stofjes, ook wel vluchtige organische stoffen genoemd, komen vrij bij o.a. drogende verf, lijm en het gebruik van schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers. Inademen hiervan kan schadelijk zijn voor je gezondheid.

Tegenwoordig zijn er zelfs sensoren op de markt die de CO2-concentratie, de luchtvochtigheid, vluchtige organische stoffen detecteren in je woning. 

Tip 6: schoonmaken voor een propere lucht

Sommige mensen zijn gevoelig aan mijten die zich voornamelijk in matrassen, tapijten en lakens verstoppen. Daarom is het belangrijk dat deze zaken regelmatig worden verfrist en schoongemaakt. Verlucht ‘s morgens je slaapkamer, matras en beddengoed, zodat het vocht dat je tijdens je slaap produceert niet in je beddengoed blijft zitten. Vocht kan namelijk nog meer mijt veroorzaken.

Maar let op: schoonmaken doet soms meer kwaad dan goed. Lees steeds het etiket van je schoonmaakmiddel en hou je aan de aanbevolen kwantiteit. Meer schoonmaakmiddel betekent niet per se een properder resultaat. Een overdosis of een mengsel van verschillende producten kan je gezondheid wel in gevaar brengen. Hou je dus aan de dosis.

Wil je je steentje bijdragen aan een beter leefmilieu? Gebruik dan ecologische producten.

Tip 7: gezond verwarmen

Een slecht werkende boiler of afvoerbuizen die slecht zijn aangesloten of lekken, kunnen meer CO2 uitstoten dan gezond is. Ieder jaar sterven mensen aan een CO-vergiftiging. Laat dus regelmatig je boiler en verwarmingsketel controleren door een erkend vakman.

Tip 8: kankerverwekkende meubels

Dit klinkt ineens heel serieus, maar in lijmen, verf, hars, tapijten, spaanderplaten, isolatieschuim, houten meubels en nog veel meer wordt de stof formaldehyde of methanal soms gebruikt. Het is door de WHO (World Health Organisation) bewezen dat die stof kankerverwekkend is. Vooral bij afbraakwerk of verbranding moet je oppassen dat die gevaarlijke stof niet vrijkomt. Wil je zeker zijn dat je geen meubels of bouwmateriaal koopt dat die stof bevat? Informeer je dan goed bij de verkoper. Bevat één van jouw materialen wel die stof? Dan is het aangeraden om de ruimte goed te ventilerenGelukkig is er beterschap op komst. Hoewel we het product iedere dag kunnen tegenkomen, wordt het bestanddeel geleidelijk uit de markt gehaald. 

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je meer tips over veilig, gezond en efficiënt (ver)bouwen en wonen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste trends.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top