Verbouw je zolder tot loft

Of het nu een home office, een speelkamer of een extra slaapkamer is, een extra kamer is altijd welkom. Daarom is het belangrijk dat iedere ruimte in je huis optimaal benut wordt. De zolder is te vaak een vergeten schatkist waar hooguit één keer per maand iemand de tuinstoelen of de kerstverlichting komt halen of stockeren. Veeg het stof maar van je spullen, want van deze etage kan je al met een beperkt budget transformeren tot een mooie volwaardige ruimte. 

Welke zolder wil je?

Welke kamer mis je bij je thuis? Een volledige loft met alles erop en eraan of enkel een gaming room met een grote frigo? Bepaal eerst wat en waar alles voorzien moet worden, zoals elektriciteit en sanitaire aansluitingen. Voordat je begint te klussen is het van groot belang om te kijken welke mogelijkheden en beperkingen je zolderruimte heeft.

keuken op zolder

Wat zijn de zwakke punten van je zolder: de schuine muren, de slechte isolatie, te weinig lichtinval, de hoogte van het plafond of de draagbalken waar je af en toe tegen botst? Ga de uitdaging aan om hiervoor een creatieve oplossing te zoeken. 

Beperkte ruimte

Vele kostbare vierkante meters gaan verloren onder het hellend dak. Aangezien je er niet onder kan lopen, kan je het niet gebruiken. Of dat denk je maar! Verspil geen centimeter door ook de lagere stukken slim in te vullen als de opbergruimte die je sowieso nodig hebt. Je kan speelgoed, potten en pannen, bedlinnen of grotere spullen in een op maat gemaakte kast een vaste plaats geven. Of wat dacht je van een ruime inloopkast? Er zijn zoveel mogelijkheden om iedere hoek in de ruimte optimaal te benutten.

Houten balken

Bekijk het positief! Schuine muren geven een gezellig en knus gevoel en houten balken kan een ontzettend grote decoratieve meerwaarde zijn.

Bewerk de draagbalken met lak of verf en hang aan de horizontale balken plantenhangers, lichtjes, lampen of een hang- of schommelstoel. Als je dit doet, creëer je direct een andere sfeer in deze ruimte. 

Zolder isoleren

In vele huizen is de zolder niet zo goed geïsoleerd waardoor veel warmte uit het huis verloren gaat. Onder het dak kan de temperatuur snel oplopen tijdens de zomer of flink dalen tijdens de winter. Als je de zolder niet gebruikt, is dit voor jouw comfort niet per se een probleem, maar als je op de hoogste verdieping van je woning meer tijd wilt spenderen dan is een betere isolatie sterk aangeraden. Isoleren kan je zowel aan de buiten als binnenkant van het dak. 

Zolder verbouwen tot loft met keuken

Foto:  Beazy – unsplash

Een lichtrijke zolder

Oei, geen dakraam? Ook zonder dakramen kan je perfect functioneren. Er bestaan verschillende opties. Ben je net als je kamerplant afhankelijk van wat zonlicht, dan kan je een lichttunnel installeren in je dak. Via deze smalle koker wordt natuurlijk licht binnengelaten. Hierdoor krijg je een minder opgesloten of benauwd gevoel. 

Een tweede optie is een degelijk lichtplan. Ook als je wel dakramen hebt, is een lichtplan noodzakelijk. In je thuiskantoor moet je voldoende functioneel licht voorzien en in een gezellige living zal sfeerverlichting de mood bepalen.

Of val iedere avond in slaap onder een prachtige sterrenhemel dankzij onze laatste optie: een nokraam. In tegenstelling tot andere dakramen komt het licht langs een raam aan de top van je dak binnen. Lekker romantisch!

nokraam op zolder

Zolder verbouwen met mezzanine

De ideale manier om nog meer ruimte te creëren op zolder is het bouwen van een mezzanine. Let wel op: enkel als je in de hoogte nog plaats over hebt, is dit mogelijk. Een mezzanine kan perfect dienen als slaapkamer, living, kantoor of opslagruimte. Zo zie je, er is meer ruimte dan je denkt!

Wil je je woning uitbreiden of verbouwen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks tips. Of ontdek honderden vakmannen die je een handje kunnen helpen op bouw&reno in Antwerp Expo.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top