Uitzonderlijke woonvorm: herbestemming

Maar liefst een derde van alle ruimte in Vlaanderen is ingenomen voor huisvesting, ontspanning, transport en professionele activiteiten. Door de stijgende populatie en betonwoede moeten we slimmer en creatiever omgaan met onze ruimte. Herbestemming biedt een antwoord op de vraagstukken van deze tijd. Wonen in een oude fabriek, boerderij, postkantoor klooster of school? Klinkt bijzonder, toch?

Wat is herbestemming?

Herbestemming is een nieuwe en efficiëntere invulling geven aan beschermde leegstaande gebouwen en sites. Hierbij gaat men kijken naar de noden van een evoluerende maatschappij en hoe men deze nog beter kan beantwoorden. Waar ooit nood was aan een fabriek, kan nu nood zijn aan een levendige woonbuurt, recreatie, kantoren of commerciële ruimtes. Om deze nieuwe faciliteiten te bouwen, is een volledige afbreek soms helemaal overbodig. Oude waardevolle panden beschermen en duurzaam omspring met ons patrimonium, dat is de boodschap die doorsijpelt in de bouwsector. 

Hoe komt herbestemming tot stand?

Het beschermingsmechanisme voor historische panden wordt al decennia lang in Engeland en Frankrijk stevig gepromoot. Het resultaat is zichtbaar. Veel gebouwen zijn daar van de sloopkogel gespaard gebleven. Enkele jaren geleden drong deze bewustwording ook in Vlaanderen steeds meer door. Gebouwen zoals kerken werden vroeger liever gesloopt dan omgebouwd tot bijvoorbeeld feestzaal, restaurant of hotel. Gelukkig kwam er de laatste jaren hier verandering in. Projectontwikkelaars en lokale besturen focussen zich steeds meer op duurzaamheid en het belang van onroerend erfgoed. Architecten, projectontwikkelaars en lokale besturen kunnen met wat creatief denkwerk het onbenut potentieel een geweldig nieuwe invulling geven. maar om hierover een beslissing te nemen gaat men niet over één nacht ijs. Een plan moet realistisch, relevant en een meerwaarde zijn voor de buurt, voordat het uitgevoerd kan worden.

herbestemming van een historisch gebouw

Foto: Erkka Wessman – Unsplash

Het resultaat van het out-of-the-box-denkwerk over een herbestemmingsproject is vaak een gezonde mix van verschillende faciliteiten en woontypes. Zo wordt er bijvoorbeeld rond een appartementencomplex vaak een gezellige, groene en recreatieve woonbuurt gecreëerd.

De meerwaarde van herbestemming

Herbestemming van een loods

Foto: MILKOVÍ – Unsplash

Als je een unieke authentieke woning zoekt, is een oud herenhuis, een hoeve of een kasteel zeker niet je enige optie. Gebouwen die vroeger nooit gebruikt werden als huisvesting dragen een verhaal in zich. Bij herbestemming worden deze historische bouwstructuren gerespecteerd en worden er zo weinig mogelijk afgebroken om de authenticiteit te bewaren. De opvallende kenmerken van zo’n historisch gebouw, zoals een voorgevel of de structuur van het pand, worden vervolgens aangevuld met hedendaagse elementen en essentiële zaken om het leven en wonen zo aangenaam mogelijk te maken. Zo besteedt een architect bij het ontwerp veel aandacht aan lichtinval, ruimte, zicht, privacy enzovoort. In een oud klooster kan er dus heus wel een paar muren worden afgebroken om van bijvoorbeeld drie slaapkamertjes één grote leefruimte te maken. 

Wil je meer unieke woonvormen ontdekken? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top