Hoe kan je investeren in vastgoed?

Een goede job vinden, een stabiel leven opbouwen en een eigen appartementje, een huis voor jou en je partner of een investeringspand kopen. Dit is het plaatje waar velen van dromen. Met de hoge vastgoedprijzen is het echter niet evident om in een korte tijd een geschikte en betaalbare woning te kopen of een pand te vinden dat jij met volle goesting kan verbouwen. Ben je een twijfelaar en durf je de sprong niet wagen? Soms heb je iemand nodig om je over de lijn te trekken. Daarom geven we je enkele tips en de nodige motivatie om jouw zoektocht naar vastgoed succesvol af te ronden.

Waarom investeren in vastgoed?

Een woning kopen of huren? Beide keuzes hebben hun voor- en nadelen. Door te huren kan je vaak sneller een mooie stek vinden in de buurt die jij wil. Je behoudt ook je vrijheid. Zo kan je voor een kortere periode huren en hoef je geen lening aan te gaan. Helaas gaat je geld in rook op en ben je er al dan niet van bewust dat dit centen zijn die jij in je eigen woning zou kunnen investeren.

Een huis kopen daarentegen, dat is een levenslange investering. Je centen brengen meer op dan op je spaarrekening en jij wordt nu de echte baas in huis. Jammer genoeg heeft iedere medaille een keerzijde. Een lening afbetalen kost vaak meer dan de huurprijs van een gelijkwaardige woning en onderhoud- en herstellingskosten zijn nu voor eigen rekening. Is dit een reden om niet te investeren in vastgoed? Helemaal niet! Denk toekomstgericht en dan zie je dat de positieve punten opwegen tegen de negatieve. 

Investeren in vastgoed

Foto: Micheile Henderson – Unsplash

Hoe begin je eraan?

Je hebt al een idee. Goed! Tijd om het uit te werken. De eerste stap is het maken van een plan. Dit is het moment om alles uit te pluizen. Hoeveel kapitaal heb je, hoe ziet je job en familiale situatie er nu en in de toekomst uit, voor welke hypothecaire lening kom je in aanmerking, enzovoort. En dan komt de hamvraag: welke woning wil en kan je kopen?

Hoe kan je investeren in onroerend goed?

Een woning renoveren

Er valt geld te rapen door een woning te kopen, verkopen of verhuren. Tegenwoordig kopen steeds meer mensen, vaak jongvolwassenen, oude woningen die een flinke renovatiebeurt nodig hebben. Met de energie en tijd die je op dat moment hebt, knap je de woning op en maak je het hierdoor een pak waardevoller. Aan jou de keuze wat er dan mee gebeurt. De woning kan je vervolgens een paar jaar zelf bewonen, tot je weer iets nieuws op het oog hebt, of je kan het direct verkopen of verhuren. Wat je ook doet, het is een slimme zet. Maar ook voor mensen en gezinnen die op zoek zijn naar een volledig afgewerkte woning is dit mooi meegenomen. 

Investeren in vastgoed door woning te kopen en verkopen

Foto: Micheile Henderson – Unsplash

Kopen en verkopen

Pluspunten: Je verbouwt op eigen tempo en bepaalt zelf hoeveel budget je erin stopt. De badkamer en keuken kan je bijvoorbeeld een tijdje laten rusten, terwijl je de bouwschil, elektriciteit en vloeren aanpakt. 

Minpunten: Bij het kopen van een woning betaal je een pak kosten bij de notaris: registratiekosten, aktekosten en ereloon. Wil je je woning na de renovatie opnieuw verkopen dan moet je in het bezit zijn van verschillende attesten die opnieuw geld kosten, zoals een bodemattest en energieprestatiecertificaat. De kunst van rendement halen uit je woning bevindt zich daarom in de aankoop. Zoek een woning waar weinig interesse voor is of koop zo dicht mogelijk bij de bron. Door concurrentie kan de prijs namelijk flink de hoogte inschieten.

Kopen en verhuren

Pluspunten: Verhuur je een woning? Dan profiteer je van zowel direct rendement (huurinkomsten) als indirect rendement (prijs van de woning). Om de prijs van het pand niet te laten dalen overheen de jaren, moet het wel goed onderhouden worden.

Minpunten: Slapend rijk zal je misschien niet letterlijk worden. Tegenover de verhuurinkomsten staat namelijk een verantwoordelijkheid. Als huisbaas sta jij in voor de staat en veiligheid van het pand. Je moet hoe dan ook nog een beetje geld, tijd en energie blijven investeren in je pand.

Ben je klaar voor de praktijk? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en breng een bezoek aan bouw&reno in Antwerp Expo. Daar vind je honderden regionale experts die je kunnen helpen bij je plannen.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top