Wat verandert er in 2022 voor (ver)bouwers?

Na massaal in ons kot te zitten, hebben we ieder hoekje van onze woning kunnen bestuderen. Bij velen is dan ook de baksteen in de maag blijven groeien. Droom je van een nieuwe woning of renovatie in 2022? Laat je niet ontmoedigen door stijgende woning-, energie- en materiaalprijzen, want een woning blijft een goede investering. Ontdek hier wat 2022 jou te bieden heeft. 

Verplichte waardebepaling bij hypothecaire lening

Sta je op het punt om een huis te kopen? Vanaf 2022 moet je verplicht de waarde van de woning laten schatten voordat je een hypothecaire lening afsluit. De bank zal zich bij de berekening van jouw hypothecaire lening niet langer baseren op de aankoopprijs van de woning, maar op de geschatte waarde ervan. 

Heb je meer geboden dan de geschatte waarde? Dan zal je maximale leenbedrag berekend worden op basis van de geschatte waarde. Dit betekent dat je geen hoger bedrag kan lenen als je over de waarde hebt geboden. 

bouwen of renoveren in 2022

Foto: Stefan Lehner – Unsplash

Vereenvoudigde renovatiepremie

Raak jij niet wegwijs in het premielandschap? Met tientallen premies moedigen de overheid en netbeheerders je aan om je woning op te knappen en energiezuiniger te maken. Waar je precies recht op hebt, moet je vaak té lang uitzoeken. Tijd voor een vereenvoudiging dus. En die komt er gelukkig aan! In 2022 smelten alle huidige energie- en renovatiepremies samen tot één woningrenovatiepremie.

Strengere EPB-eisen

In 2022 staan we opnieuw een stapje dichter bij de klimaatdoelstellingen van 2050. Wie in 2022 een stedenbouwkundige vergunning aanvraagt, renoveert of een ingrijpende energetische renovatie uitvoert moet aan onderstaande eisen voldoen. 

Lager S-peil voor nieuwbouwwoningen in 2022

bouwstenen bouwschil

Foto: Matt Newman – Unsplash

In 2022 verstrengt het S-peil voor nieuwbouwwoningen. Het S-peil drukt de energie-efficiëntie van de bouwschil uit en mag in 2022 maximum S28 bedragen. Wie aan niet voldoet aan deze eis, krijgt nog een kans om dit compenseren met een lager E-peil. Het E-peil drukt de algemene energieprestatie van de woning uit. Dat verlaag je door bijvoorbeeld je dak goed te isoleren, warmte te recupereren en met hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen te werken.

EPB-eisen voor ingrijpende energetische renovatie

Ook de E-peileis voor een ingrijpende energetische renovaties verstrengt. Wie in 2022 een bouwaanvraag indient moet een E-peil van maximum E60 i.p.v. E70 behalen. 

Wijzigen de registratierechten in 2022?

De Vlaamse regering kondigde een hervorming van de registratierechten aan in de Septemberverklaring. De registratierechten voor mensen die vanaf 1 januari 2022 een eigen (én enige) woning kopen worden verlaagd naar 3 procent in plaats van 6 procent. Voor mensen die investeren in een tweede woning stijgen de registratierechten van 10 naar 12 procent. 

Energieprijzen in 2022

De stijgende gas- en energieprijzen houden de gemoederen bezig. Hoe spring je hier het beste mee om? Een ding is zeker: er is verandering op komst. 

Nieuwe nettarieven

In de zomer van 2022 wijzigen de nettarieven die ons verbruikspatroon zullen sturen. Je zal niet enkel betalen voor de hoeveelheid elektriciteit die je gebruikt, maar ook voor het moment waarop je de stroom afneemt van het net. Het doel is om hoge pieken te voorkomen en bewuster om te springen met je verbruik. Hoe meer je je verbruik verspreidt, hoe minder je het net belast en hoe meer geld je bespaart.

stijgende energieprijzen en goedkoop verwarmen

Foto: Rachel Claire – Unsplash

Investeringspremie voor zonnepanelen

Goed nieuws voor mensen die willen investeren in duurzame energie. De investeringspremie voor zonnepanelen wordt in 2022 niet verlaagd. De premie die in 2021 in het leven werd geroepen bij de verdwijning van de terugdraaiende teller zou de volgende jaren stelselmatig verminderd worden. Maar de drukte bij Fluvius door de plaatsing van de digitale tellers zorgde voor een vertraging bij de plaatsing van de zonnepanelen. Daarom heeft de regering beslist om de investeringspremie (tot € 1.500) in 2022 niet te verminderen.

Zonne-energie doorverkopen

Zonnepanelen waren een veelbesproken onderwerp in 2021. Maar ook in 2022 valt er veel over te zeggen, want vanaf juli 2022 is het mogelijk om zelf groenestroomleverancier te worden. De stroom die je niet verbruikt op het moment dat energie geproduceerd wordt door je zonnepanelen kan je vanaf dan doorgeven of -verkopen aan je familie, vrienden of buren.

Heb je bouw- of renovatieplannen en wil je op de hoogte blijven van de laatste regelgeving, premies en trends? Bezoek dan van 15 t.e.m. 23 januari bouw&reno in Antwerp Expo. 

Wens je (ver)bouwadvies het hele jaar door? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top