Eerste hulp bij renovatiebudgetten: Mijn VerbouwPremie

Wanneer je investeringen doet om je woning te renoveren en energiezuiniger te maken, kan je beroep doen op Mijn VerbouwPremie. Dat is een premie van de Vlaamse Overheid die geldt voor woningen, appartementen en alle andere gebouwen in het Vlaamse Gewest.

Welke gebouwen komen in aanmerking voor Mijn VerbouwPremie?

Je kan Mijn VerbouwPremie aanvragen voor de renovatie van een woning, appartement, appartementsgebouw of niet-woongebouw (zoals een kantoorruimte) in het Vlaamse Gewest. Daarnaast geldt de premie ook wanneer je een nieuwe woning, een appartement of appartementsgebouw realiseert door herbestemming. Bijvoorbeeld wanneer je een oude schuur ombouwt tot nieuwe woning.

Huizen in een rij
Bron: Unsplash - Toa Heftiba

Let wel: het gebouw moet bij het begin van de werken minstens 15 jaar oud zijn, behalve wanneer de werken rond hernieuwbare energie gaan. Bovendien kan je voor een niet-woongebouw enkel beroep doen op de premie als je de ze gebruikt om de energieprestatie te verbeteren.

Tot slot gelden er ook enkele voorwaarden per categorie van werken waaraan je moet voldoen om te kunnen genieten van Mijn VerbouwPremie.

Wie kan Mijn VerbouwPremie aanvragen?

Je kan Mijn VerbouwPremie aanvragen voor een woning die je hoofdverblijfplaats is én waarvan je de eigenaar bent op de aanvraagdatum. Om te weten hoeveel de premie bedraagt, wordt gekeken naar je inkomen en je gezinssituatie. Dat bepaalt in welke inkomenscategorie je belandt, en vervolgens de premiebedragen.

Laagste inkomenscategorie

Middelste inkomenscategorie

Hoogste inkomenscategorie

Alleenstaande

T.e.m. €40.860

Van €40.860 t.e.m. €51.990

Vanaf 51.990

Alleenstaande met persoon ten laste

T.e.m. €57.190
(+ €4.170 per persoon ten laste)

Van €57.190 t.e.m. €74.280 (+ €4.170 per persoon ten laste)

Vanaf €74.280
(+ €4.170 per persoon ten laste)

Koppel

T.e.m. €57.190
(+ €4.170 per persoon ten laste)

Van €57.190 t.e.m. €74.280 (+ €4.170 per persoon ten laste)

Vanaf €74.280
(+ €4.170 per persoon ten laste)

Je inkomenscategorie bepaalt daarnaast ook de werken waarvoor je de premie kan aanvragen:

  • Laagste inkomenscategorie: alle werken
  • Middelste inkomenscategorie: alle werken, behalve de gascondensatieketel
  • Hoogste inkomenscategorie: dak-, muur- en vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing, warmtepomp, zonneboiler en warmtepompboiler

Benieuwd op welk premiebedrag jij beroep kan doen? Via de online simulator van de Vlaamse Overheid kan je dat simuleren.

Hoe vraag ik Mijn VerbouwPremie aan?

Stapel documenten
Bron: Unsplash - Alexander Grey

Je vraagt Mijn VerbouwPremie online aan via Mijn VerbouwLoket. Dat doe je nadat de werken afgerond zijn, ten laatste 2 jaar na de factuurdatum. Je kan daarbij zowel voor elke werkencategorie apart, als voor verschillende categorieën samen de premie aanvragen.


Afhankelijk van de werken die je uitvoerde, zijn verschillende documenten verplicht of optioneel. In de meeste gevallen heb je de facturen, aannemersattesten, technische attesten, foto’s en je eigen persoonsgegevens nodig. Je kan de lijst van documenten die jij nodig hebt steeds raadplegen op de website van de Vlaamse Overheid.

Je weet ten laatste 8 maand na je aanvraag of die goedgekeurd werd. Ben je niet akkoord met de beslissing? Dan heb je 1 maand de tijd om beroep aan te tekenen via Mijn VerbouwLoket. De uitbetaling van Mijn VerbouwPremie volgt binnen 12 maanden.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top