Schilderen of behangen: wat kies jij?

Bij het inrichten of renoveren van een kamer sta je vaak voor de keuze: schilderen of behangen? Beide opties hebben hun unieke voor- en nadelen.

De voordelen van schilderen

Wanneer je schildert, ben je heel flexibel in de keuze van kleuren en afwerkingen. Van mat tot glanzend, fel of eerder subtiel, er zijn talloze opties. Bovendien is het relatief eenvoudig om een kamer opnieuw te schilderen wanneer je eens iets anders wilt, er veel plekken op de muren zitten of wanneer de verf begint te slijten. Kies je voor een makkelijk afwasbare verf, dan is ook het onderhoud van geschilderde muren vrij gemakkelijk.

Schilderbenodigheden voor een witte muur
Bron: Pexels - Blue Bird

Qua kosten is schilderen over het algemeen goedkoper dan behangen, vooral als je het zelf doet. Let daarbij wel op dat je op de correcte manier te werk gaat om het mooiste resultaat te bekomen. Geen handige Harry? Schakel dan een professioneel schildersbedrijf in.

De nadelen van schilderen

Schilderbenodigdheden op de grond
Bron: Pexels - Lamiko

Je muren schilderen vergt enige voorbereiding. Eerst zal je alle scheuren en gaten moeten opvullen en de muur proper maken. Daarna volgt best een (witte) onderlaag. Wanneer je dan uiteindelijk je gekozen kleurtje op de muur zet, zal die onderlaag ervoor zorgen dat je je muur er mooi egaal uitziet. 

Hou er rekening mee dat schilderen een tijdrovende klus kan zijn. Wanneer je meerdere lagen plaatst, ben je immers afhankelijk van de droogtijd tussen elke laag. Een volledige kamer schilderen duurt dan al snel enkele dagen.

De voordelen van behangen

Kies je voor behang, dan heb je keuze uit een breed scala aan patronen, texturen en kleuren die met verf niet eenvoudig te repliceren zijn. Dat is ideaal voor een statement muur, of een leuke en speelse toets aan een ruimte. Daarnaast verbergt behang kleine scheuren en oneffenheden in de muren. 

Bladermotief op de muur van een woonkamer
Bron: Unsplash - Dan Gold

Dat is vooral handig bij oudere huizen, zo hoef je ze niet op te vullen alvorens je aan de slag kan met het plaatsen van je leuk nieuw patroontje. Hoogwaardig behang kan jarenlang meegaan zonder tekenen van slijtage, mits het goed wordt aangebracht.

De nadelen van behangen

Behang met motief in een slaapkamer
Bron: Unsplash - Josh Hemsley

Het aanbrengen van behang vereist meer vaardigheid en precisie dan schilderen. Luchtbellen en ongelijke randen kunnen problemen veroorzaken en zorgen voor een onafgewerkte look. Schakel je een professional in om de klus te klaren, dan kan het kostenplaatje ook snel oplopen. Behang en het aanbrengen ervan is immers duurder dan schilderen. 

Ook in flexibiliteit boet je in wanneer je kiest voor een leuk motief. Aangezien oud behang verwijderen een tijdrovende en lastige klus is, is het moeilijk om te veranderen van stijl. Daarnaast is de kans op schade aan de muur groter bij het verwijderen van behang.

De keuze tussen schilderen en behangen hangt af van je persoonlijke voorkeuren, je budget, en de staat van de muren. Schilderen biedt meer flexibiliteit en is meestal goedkoper, terwijl behangen meer decoratieve mogelijkheden en duurzaamheid biedt. Overweeg de specifieke behoeften van je ruimte en je eigen vaardigheden bij het maken van je beslissing!

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top