Waarom waterdoorlatende verharding steeds belangrijker wordt

De tegels en klinkers vliegen je nog net niet rond de oren, nu iedereen massaal zijn oprit lijkt om te toveren tot een onverhard paradijs voor regenwater. Met zelf een Vlaams Kampioenschap Tegelwippen kan je er niet meer omheen: die verharding op de stoep en op je oprit en terras moet weg. Maar waarom juist?

Klimaatverandering & hevigere neerslag

We zien meer en meer extreme weersomstandigheden door toedoen van klimaatverandering. Zo worden regenbuien steeds heviger en frequenter. Traditionele verhardingen, zoals asfalt en beton, laten geen water door. Daardoor hoopt regen-water op en ontstaat er wateroverlast en een hogere belasting van het rioolstelsel, wat kan leiden tot overstromingen

Verharde oprit uit beton
Bron: Unsplash - Zac Gudakov

Wanneer je oprit wel waterdoorlatend is, kan regenwater direct in de bodem infiltreren, en verminder je de kans op wateroverlast en overstroming.

Bevordering van grondwaterstanden & biodiversiteit

Wanneer water in de grond kan infiltreren, worden ook de grondwaterstanden op peil gehouden. Dat is cruciaal voor de beschikbaarheid van drinkwater en het behoud van ecosystemen die afhankelijk zijn van grondwater. Daarnaast zorgt het ook voor groenere en gezondere steden en gemeenten. Door je oprit, maar bijvoorbeeld ook je terras, waterdoorlatend te maken, help je dus de natuur een handje.

Temperatuurregulatie in stedelijke gebieden

Nat voetpad in een stad
Bron: Unsplash - Josh Wilburne

In steden ontstaat op warme dagen vaak een hitte-eilandeffect. Traditionele bestrating absorbeert en houdt warmte vast, waardoor de temperatuur in steden met veel verharding doorgaans hoger ligt dan in de landelijke gebieden daarbuiten. Alhoewel verharding hier niet de enige oorzaak van is, speelt het wel een grote rol waar je zelf als inwoner van een stad effect op hebt.

Waterdoorlatende materialen bevorderen verdamping, wat helpt om de omgevingstemperatuur te verlagen. Daar ondervind je zelf ook voordelen van. Zo zal je energiefactuur lager liggen, doordat je minder vaak de airco moet opzetten. Bovendien is een koelere omgeving ook beter voor je gezondheid en gaat het hittestress, uitdroging en luchtwegproblemen tegen.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top