Bespaar op je waterfactuur met regenwaterrecuperatie

Waarom regenwater recupereren als je gewoon leidingwater kan gebruiken? Simpel, als je regenwater gebruikt voor alle toepassingen waarvoor water niet drinkbaar hoeft te zijn, bespaar je tot wel 50% op je waterfactuur.

Het grondwater dat gebruikt wordt voor ons leidingwater is daarnaast schaars, daarom is het verstandig om het te reserveren voor wanneer het echt nodig is. Bovendien is het handig om een buffer aan regenwater aan te leggen als voorbereiding op hittegolven en droogtes, die tegenwoordig sneller op elkaar volgen.

Regenwater recupereren

Je kan regenwater zowel bovengronds als ondergronds opvangen. Zo kan je het regenwater dat van je dak naar beneden komt opvangen in een regenton die je aansluit op de regenpijpen, maar kan je dat water even goed naar een regenwaterput laten stromen.

Water valt in een regenton
Bron: Unsplash - Amritanshu Sikdar

Regentonnen zijn te verkrijgen in praktisch elke doe-het-zelf winkel, al hoef je zo’n ton helemaal niet speciaal daarvoor aan te kopen. Kijk eens rond in je tuinhuis, en wie weet vind je wel een geschikt opvangbasin. Voorzie wel een deksel om te voorkomen dat er (groen)afval in het regenwater belandt.

Een regenwaterput plaatsen is een grotere en ingrijpendere klus, maar laat je wel toe meer water op te vangen. Ben je nog aan het verbouwen en ligt de tuin al open? Grijp dan je kans en steek alvast een exemplaar onder de grond.

Regenwater zuiveren

Regenwater uit je regenton of regenwaterput zuiver je aan de hand van een filtersysteem dat bestaat uit drie elementen: een groffilter tot 90µm die de zichtbare vuildeeltjes tegenhoudt, een kleinere filter tot 25µm om de kleinere deeltjes eruit te halen en een filterelement met actieve kool dat ervoor zorgt dat het water geur- en kleurloos is.

De elementen zijn vrij eenvoudig in onderhoud, maar moeten wel af en toe uitgespoeld worden. Water dat met zulke systemen gezuiverd is, is veilig genoeg om je kleren te wassen en het toilet door te spoelen.

Badkamer met wasbak en douche
Bron: Unsplash - Jon Stebbe

Regenwater gebruiken

Regenwaterdouche

In Vlaanderen kan je tot zelfs 95% leidingwater besparen als je regenwater ook gebruikt voor je douche of bad. Volgens de Vlaamse wetgeving moet je installatie naast een filtersysteem dan wel ook voorzien zijn van een UV-lamp, én moet de watermaatschappij de installatie eerst goedkeuren

Een UV-lamp doodt de laatste bacteriën die het zuiveringsproces overleven met ultraviolet licht. Daarbij komen geen chemische stoffen kijken.

Kleren wassen met regenwater

Regenwater is van nature zachter dan leidingwater. Je wasmachine zal daardoor minder kalkaanslag ontwikkelen en dus ook minder energie nodig hebben om het water op te warmen. Hoe meer kalk er in je leidingen zit, hoe meer energie het namelijk vergt om water op te warmen.


Daarnaast vermindert regenwater de werking van wasmiddelen en wasverzachters niet, in tegenstelling tot leidingwater. Die grote fles detergent zal dus langer mee gaan!

Wasmachine met plantjes erop
Bron: Unsplash - Raychan

Wat mag dat kosten?

Filtersystemen met drie elementen vind je al voor zo’n 100 euro. Wil je ook regenwater gebruiken voor je douche? Dan leg je zo’n 500 euro neer voor een systeem met UV-lamp. Goed om te weten: je kan die systemen aankopen met ecocheques, aangezien ze bijdragen aan een groenere toekomst.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top