Oud gebouw renoveren? Denk eens aan een box-in-box!

Oude hoeves, stallen en andere historische gebouwen voldoen vaak niet meer aan de hedendaagse voorschriften op vlak van isolatie en energie. Toch rust er een bepaalde charme en sfeer over die gebouwen die je maar al te graag wil behouden. Door aan de slag te gaan met het box-in-boxprincipe zijn geklasseerde gebouwen niet meteen afgeschreven, maar geef je ze een nieuw leven. Want geef toe, wie wil nu niet in een charmante hoeve wonen?

Wat is box-in-box?

Bij het box-in-boxprincipe wordt, zoals het begrip zelf omschrijft, een nieuwe woning in de schil van een oorspronkelijke gebouwstructuur opgetrokken. Dat laat je toe een woning te bouwen die volledig voldoet aan de huidige bouwnormen en voorschriften terwijl je de façade van pakweg een oude hoeve behoudt.

Gerenoveerde façade van oud gebouw
Bron: Unsplash - Ries Bosch

Houtskeletbouw als basis

Houtskeletbouw is de perfecte manier om binnen een bestande structuur de ruimte optimaal te benutten. Het laat je toe op maat te werken en alle kleine hoekjes en kantjes mee te nemen in je bouw. Daarnaast rust je binnenste schil dankzij houtskeletbouw niet op de oude buitenste schil, zodat die laatste zo weinig mogelijk gewicht moet dragen en zo lang mogelijk behouden blijft.

Isolatie & verwarming

Isolatie in houtskelet
Bron: Unsplash - Charles Deluvio

Je box-in-box isoleren

Oude gebouwen zitten vol spleten, kieren en gaten. Die allemaal opsporen en isoleren is een verloren zaak, je box-in-boxwoning isoleren doe je dus best aan de binnenkant

Door de houtskeletbouw een stukje van de buitenste schil af te plaatsen, creëer je een klassieke, geventileerde spouw die vocht laat ontsnappen en voor ventilatie zorgt. 

Een tip voor isolatiemateriaal? Ingeblazen cellulose of papiervlokken, gemaakt van gerecycleerde kranten. Goed voor je budget en het milieu!

Technieken voor nutsvoorzieningen

Eens je box-in-boxwoning goed geïsoleerd is, loont het om ook in te zetten op duurzame energieoplossingen. Zonnepanelen op het dak van de buitenste schil of het bijgebouw, een warmtepomp, een waterfiltratiesysteem om regenwater te recupereren, … de mogelijkheden zijn uitgebreid.

Materiaalrecuperatie

Bij renovaties komen ook afbraakwerken kijken, dat is niet anders bij het box-in-boxprincipe. Hoewel je de buitenste schil van een bestande gebouwstructuur behoudt, neem je de binnenkant goed onder handen.

In lijn met het circulaire idee van oude gebouwen een nieuw leven te geven, recupereer je best zo veel mogelijk materiaal uit de afbraakwerken.

Dat is niet enkel een opsteker voor je portemonnee, je brengt er de charme van de buitenkant ook een deeltje mee naar de binnenkant. Uitgebroken steunbalken, binnendeuren of bakstenen? Die zijn perfect te hergebruiken als tafel, accentstukken, of zelfs een nieuwe muur met vintage look.

Gerecupereerd hout als decoratie in nieuw huis
Bron: Unsplash - Camylla Battani

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top