Uitzonderlijke woonvorm: samenhuizen

Gezellig samen, maar toch apart. Met gemeenschappelijk wonen ben je nooit meer helemaal alleen, maar blijf je toch de nodige privacy behouden. Denk je dat je enkel kan samenhuizen met je zus, broer, vrienden of goede kennissen? Dan heb jij vast nog niet alles ontdekt, want er bestaat meer dan cohousing of huisdelen. Samenhuizen kan in verschillende vormen en maten. Graag geven we je hier meer uitleg over, want sharing is caring!

Wat is cohousing of samenhuizen?

Samenhuizen of gemeenschappelijk wonen is een een koepelterm voor allerlei vormen van samenwonen. Cohousing is een bekende term die vaak verward wordt met samenhuizen. Eigenlijk is cohousing er slechts een deeltje van. Zo bestaat er naast cohousing ook co-wonen, huisdelen, woongroepen enzovoort. Eén ding hebben deze woonvormen gemeen: alle bewoners delen minstens één gemeenschappelijke ruimte. 

Welke vormen van samenhuizen bestaan er?

Huisdelen

Huisdelen is waarschijnlijk de meest bekende en tegelijk de meest voorkomende vorm van gemeenschappelijk wonen. Hoeveel sterren Hotel Mama ook heeft gekregen, veel studenten en jongvolwassenen hebben na hun studentenjaren of eerste werkervaring geen zin meer om opnieuw in te trekken in hun ouderlijke huis. Een woning huren of kopen samen met vrienden, familie of kennissen is voor hen een betere optie. Je hebt een eigen kamer, maar deelt net zoals met een gezin andere delen van de woning, zoals de keuken, living en badkamer. Zo sta je op eigen benen en kan je voor een schappelijke prijs in het stadscentrum blijven wonen. Huisdelen is daarom grotendeels een financiële overweging en wordt meestal gezien als iets tijdelijks. 

huisdelen

Foto: Beazy – Unsplash

Cohousing

Cohousing zit de laatste jaren in de lift. Architecten vinden hun uitdaging vaak in de voortdurend evoluerende samenleving en veranderende noden, wensen en gebreken die ermee gepaard gaan. Cohousing kan hierop een antwoord bieden. Bij deze woonvorm leeft ieder gezin in een persoonlijke unit. Privacy en zelfstandigheid worden hierdoor niet aangetast. Daarnaast worden enkele zaken gedeeld zoals de tuin of  ontspanningsruime, maar ook de keuken en eetkamer. Naast het financiële of ecologische aspect, komt het sociale aspect in cohousingprojecten vaak op de voorgrond te staan. Samen wekelijks kokkerellen versterkt bijvoorbeeld het gemeenschapsgevoel.

Co-wonen

Bij co-wonen worden ook bepaalde ruimtes gedeeld, maar niet de keuken en eetruimtes. Het gaat vaak over grootschalige projecten waarbij een tuin, gastenkamer of tuinhuisje worden vrijgesteld voor verschillende gezinnen. Op deze manier wordt beperkte ruimte zo optimaal mogelijk gebruikt. Ieder gezin heeft een eigen unit met de ruimtes die je dagelijks gebruikt, zoals de keuken, slaapkamer en living. Plaatsen die je wekelijks of maandelijks gebruikt, kan je delen met je buurtbewoners. Samen barbecueën met de buren of met je eigen gasten: het is allemaal mogelijk.

Samenhuizen

Foto: Joyce Huis – Unsplash

Woongroep

Een woongroep leeft net als huisdelers samen in één woning. In tegenstelling tot de huisdelers willen ze daar een hele poos wonen. Vaak gaat het hier niet enkel om jongvolwassenen, maar ook om senioren of andere sociale groepen. Iedereen blijft in deze woning zijn zelfstandigheid bewaren en heeft minstens één privéruimte. 

Andere vormen

Daarnaast bestaan ook andere vormen van samenhuizen, bijvoorbeeld kangoeroewonen of hospitawonen. Wil je meer weten over deze twee speciale woonvormen? Lees dan onze andere artikels op de bouw&reno blog.

Waarom gemeenschappelijk wonen?

We zijn erg gesteld op onze privacy. Het liefst woont de Vlaming in een vrijstaande woning met een tuin waar hij geen last heeft van burenlawaai, hij ongestoord kan barbecueën en de kinderen zonder zorgen kunnen ravotten. De schrik dat we één van deze voordelen moeten inleveren bij gemeenschappelijk wonen zit diepgeworteld. Toch zijn er heel wat interessante voordelen verbonden aan gemeenschappelijk wonen. Plaats dus even de vooroordelen aan de kant en weeg de positieve en negatieve aspecten van gemeenschappelijk wonen af. Dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen. 

Voordelen van samenhuizen

  • Samenwonen is vaak goedkoper dan alleen wonen. Ook bij samenhuizen worden je maandelijkse uitgaven gedrukt door enkele kosten met andere bewoners te delen. 
  • Door gemeenschappelijke kosten te delen is het mogelijk om tegen een verlaagde prijs in een populaire buurt of iets duurdere woning te wonen. De prijs-kwaliteitverhouding zit bij samenhuizingsprojecten vaak goed.
  • Je sociale netwerk wordt uitgebreid. Door enkele ruimtes te delen of activiteiten samen te doen, creëer je een band met je medebewoners. Heb je een eitje te kort, dan kan je waarschijnlijk bij één van je buren terecht.  
  • Via samenhuizen wordt vaak het dorpsgevoel aangewakkerd. (Bijna) iedereen kent mekaar en er zijn meer mensen om een oogje in het zeil te houden. De sociale controle ligt daarom hoger.

Nadelen van samenhuizen

  • Bij sommige vormen van samenhuizen geef je toch een stukje van je privacy af. Alleen koken en eten bij huisdelen of cohousing is niet altijd zo vanzelfsprekend als bij co-wonen. 
  • Om samenwonen aangenaam te maken voor iedereen, dien je rekening te houden met elkaar. Wees dus geen sloddervos, luilak of asociaal persoon en draag waar nodig je steentje bij.
  • Ieder samenhuizingsproject verschilt qua grootte, gedeelde ruimtes en kostenverdeling. Zoek naar een project dat zo dicht mogelijk bij de noden en wensen van je gezin aansluit om overbodige kosten te vermijden. Voor een ruimte die je nooit benut wil je namelijk niet betalen.
Wil je meerdere bijzondere woonvormen ontdekken? Of wil je meer tips en tricks om je woning te bouwen, verbouwen of in te richten? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top