Verwarmingspremie: wat houdt het in?

Wat is de verwarmingspremie?

Om rekening te houden met de stijgende energieprijzen, heeft de federale regering besloten om een verwarmingspremie toe te kennen. Deze premie bedraagt € 100 netto en wordt in principe toegekend aan alle houders van een residentieel elektriciteitscontract en dit wordt afgerekend op de elektriciteitsfactuur.

Wie ontvangt de verwarmingspremie?

Elke huishoudelijke afnemer die op 31 maart 2022 een elektriciteitscontract heeft voor zijn woonplaats heeft recht op de premie van € 100. Wanneer je op 31 maart 2022 geen leveringscontract voor elektriciteit had, dan ontvang je de premie niet. Dus je wacht beter nog even met het aangaan van nieuwe contracten. Elke persoon die elektriciteit koopt voor eigen huishoudelijk gebruik, met uitsluiting van commerciële of professionele activiteiten is een huishoudelijke afnemer.

verwarmingspremie

Foto: Unsplash – David Leveque

Verwarmingspremie voor appartementen

Ook wanneer je in een appartement woont en een residentieel contract hebt met je elektriciteitsleverancier, ontvang je de premie. Het is dan aan de contractant zelf om de premie door te geven aan zijn huurders. Als de contractant niet in het gehuurde gebouw woont, dan wordt de premie niet toegekend. Wanneer je een eigendom huurt met kosten inbegrepen en gedomicilieerd bent, dan heb je ook recht op de premie. 

Voor wie geldt de verwarmingspremie niet?

Je zal geen federale verwarmingspremie ontvangen:

  • Voor je tweede verblijfplaats
  • Wanneer je een tijdelijke aansluiting hebt
  • Wanneer de huishoudelijke afnemer verhuist zonder zijn elektriciteitscontract op te zeggen en wanneer de nieuwe bewoner geen elektriciteitscontract op dat adres afsluit.
energiebesparing

Foto: Unsplash – Gaelle Marcel

Hoe ontvang je de verwarmingspremie?

In principe moet je zelf niets doen. De premie wordt door je elektriciteitsleverancier automatisch toegekend op het moment dat je een voorschotfactuur ontvangt in de periode van 18 april tot en met 31 juli 2022. Wanneer de factuur lager is dan het bedrag van de federale overheidspremie, dan wordt het resterende bedrag betaald op een volgende factuur, op openstaande schulden, of rechtstreeks op je rekening via overschrijving.

Heb je de premie niet ontvangen op 1 augustus 2022? Doe dan een aanvraag bij de FOD Economie. Het formulier zal vanaf 1 augustus op hun website verschijnen. Het is nutteloos om uw elektriciteitsleverancier of FOD Economie te contacteren voor 1 augustus.

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je meer tips voor je huis ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top