Sierlijsten plaatsen: alles wat je wil weten

Je hoeft geen jaren ’30 huis te kopen om een karaktervolle woning te hebben. Moluren, moulures of sierlijsten bevestigen op de muur of op het plafond maakt het verschil tussen een sobere, neutrale kamer en een elegant ogende kamer. Het plaatsen ervan is eenvoudig, maar er zijn toch een paar dingen waar je best rekening mee houdt voor je hieraan begint.

Soorten sierlijsten voor een karaktervolle woning

Breedte en patroon van moluren

Voor je een model gaat kiezen, is het van groot belang om te bekijken welke breedte en welk patroon het best past bij de stijl van je kamer. Een nette afwerking van de plafondrand verkrijg je door gladde, smalle, holle sierlijsten. Verkies je toch eerder een meer karaktervolle sfeer in de kamer? Ga dan voor meer bewerkte sierlijsten in pleisterwerk met geometrische motieven. Daarnaast zet je de lijsten meer in de kijker door ze in een hippe kleur te schilderen, al dan niet contrasterend met de wandkleur.

Waar sierlijsten plaatsen?

Door de moluren in de lengte te bevestigen lijkt de kamer meteen een stuk stijlvoller, maar ook optisch hoger. Heb je daarentegen juist brede ruimtes met lage plafonds? Laat je dan zeker niet afschrikken om de breedte te accentueren.

hoe sierlijsten plaatsen

Foto: Unisplash – Volkan Vardar

Voorbereiding voor het plaatsen van moluren

Hoe meet je moluren op?

Het is van groot belang dat de ondergrond proper, glad en vlak is voor je de moluren gaat bevestigen. Daarom maak je best eerst de bovenkant van de muur en de hoeken van het plafond stof- en vetvrij. Oneffenheden, gaten in de muur en scheurtjes werk je best eerst weg. Wanneer je vervolgens de ruimte gaat opmeten, koop je best 10% meer dan wat er gemeten is, om tekorten te voorkomen.

Hoe sierlijsten in verstek zagen?

Daarna bereid je de moluren zelf voor door ze te gaan zagen. Dat is het moeilijkste deel aan moluren plaatsen. Vermijd niet goed op elkaar aansluitende sierlijsten en voegen door gebruik te maken van een fijngetande zaag i.p.v. een botte zaag. Voorzie bij voorkeur een verstekzaag om de sierlijsten in een hoek van 45 graden te zagen. De verstekzaag is echter wel overbodig wanneer je werkt met hoekstukken. Een houtvijl is handig om daarna de oneffenheden bij de afgezaagde hoek weg te schrapen.

Hoe sierlijsten in verstek zagen

Foto: Pexels – La Miko

Hoe sierlijsten plaatsen?

Vaak kan je in een doe-het-zelfzaak de juiste lijm kopen, aangepast aan het type sierlijst. Start met de lijm gelijkmatig aan te brengen op de achterkant van de sierlijst. Breng deze sierlijst aan op de muur door ertegen te drukken. Doe dit in een heen-en-weerbeweging zodat de lijst beter blijft hangen aan de muur. Indien er lijm vrijkomt, gebruik je bij voorkeur een vochtige doek om die weg te vegen. Hoekopeningen vul je op met voeglijm of vulmiddel indien dit nodig is.

Tip: zo plaats je de eerste molure

Begin met de lijst aan te brengen in een hoek van de langste wand waar je op kijkt als je de kamer binnenkomt.

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste trends.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top