Vinyvloeren: de voor- en nadelen

Als het op de keuze van een vloer aankomt, dan heb je opties in overvloed: een parket, een gietvloer, tegels … Maar heb je ook al aan een vinylvloer gedacht? Nee, niet de geruite, zwart-witte vinylvloer die 50 jaar geleden in de keuken van je grootouders lag. Wel de hedendaagse vinylvloeren die tal van voordelen hebben. 

Wat is een vinylvloer?

Een vinylvoer is gemaakt uit een soepele en veerkrachtige soort kunststof die is opgebouwd uit meerdere lagen: een onderlaag, een beschermende glasvezellaag, een decoratieve laag en een beschermende, doorzichtige toplaag. De dikte van die toplaag en de stevigheid van de onderstructuur bepaalt de kwaliteit en de slijtvastheid van je vinylvloer. 

Waarom je een vinylvloer moet kopen

1. Goedkoop prijskaartje

In vergelijking met andere vloeren is een vinylvloer vaak de goedkoopste. Je kan ze al vinden voor € 8/m². Wil je meer kwaliteit? Dan betaal je zo’n € 25/m². Door zijn lagere prijs wordt vinyl dan ook vaak gebruikt in huurhuizen of als een tijdelijke oplossing in een eerste woning. 

2. Gemakkelijk te plaatsen

Vinyl kan je krijgen als zelfklevende vellen of op rollen (van max. 4 meter breed). Bij ruimtes die kleiner zijn dan 40m² kan vinyl zelfs los op de vloer worden gelegd. Het enige wat je hoeft te doen is de rol uitrollen, de vinyl afsnijden langs de randen en ze bevestigen met dubbelzijdige tape aan de ondergrond. Is je ruimte groter dan 40m², dan moet je vinyl wel verlijmd worden. 

vinylvloer met houtimitatie
Bron: Mehrnegar Dolatmand - Unsplash

3. Gemakkelijk in onderhoud

Vinyl is een van de makkelijkste vloeren om te onderhouden. Stofzuigen of dweil erover en je bent klaar! Ze heeft geen speciale behandeling nodig zoals boenen of waxen. Enkel een wekelijkse poetsbeurt is voldoende om het meeste vuil weg te krijgen en slijtage van de toplaag te voorkomen. 

4. Keuze in overvloed

Last van keuzestress? Dan doet een vinylvloer er nog een schepje bovenop. Vinyl is namelijk verkrijgbaar in allerlei kleuren en patronen. Ideaal om mee te zijn met de laatste trends. Daarnaast imiteert vinyl ontzettend goed andere materialen zoals hout of steen. 

5. Geluiddempend

Ten slotte heeft vinyl ook nog geluiddempende eigenschappen. Je hebt dus minder last van contactgeluiden zoals hakken op een parket of van omgevingsgeluid zoals spelende kinderen buiten. Perfect voor wat extra rust en comfort.

vinylvoer met houtimitatie
Bron: Denys Striyeshyn – Unsplash

Wat is het addertje onder het gras?

1. Kwaliteitsverschillen

Wees aandachtig wanneer je kiest voor een vinylvloer, want er kunnen heus wat kwaliteitsverschillen op zitten. De minder kwaliteitsvolle vloeren zijn vaak dun van aard. Daardoor hebben ze een kortere levensduur, raken ze rapper beschadigd en zie je sneller slijtage

2. Minder duurzaam

Hoewel kwaliteitsvolle vinylvloeren ook al zo’n 10 tot 20 jaar meegaan, toch zijn ze vaak rapper onderhevig aan slijtage dan andere vloeren. Denk daarom goed na in welke ruimte je vinyl legt en waarvoor de ruimte wordt gebruikt. Zware meubels kunnen bijvoorbeeld een afdruk of krassen achterlaten op je vinyl als je ze verschuift. 

3. Effen ondergrond

Vinyl kan je op een oude vloer plaatsen, maar wees er 100% zeker van dat die vloer egaal is. Bij dunne vinylvloeren kan je na verloop van tijd de afdruk zien van je oude tegels of parket. Vermijd ook bobbels of scheurtjes in je oude vloer, want die zie je ook meteen in je vinylvloer. 

meer informatie en inspiratie nodig?

Schrijf je gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste technologieën, nieuwtjes en trends.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top