Welke premies krijg je in 2021 voor een badkamerrenovatie?

Een inloopdouche, nieuwe tegels en twee lavabo’s op het oog? Een badkamerrenovatie kan je ochtend- en avondroutine een stuk aangenamer maken. Voordat je deze ruimte onder handen neemt, bekijk je best op welke premies je recht hebt. Ontdek hier voor welke premies jij in 2021 in aanmerking komt bij de renovatie van je badkamer.

Premies voor badkamerrenovatie van de Vlaamse overheid

1. Renovatiepremie in 2021

Renoveer je een woning die minstens 30 jaar oud is? Dan kom je misschien in aanmerking voor de renovatiepremie. De premie is bedoeld voor vier soorten werken, waaronder werken aan sanitaire installaties. Dit houdt in dat je in aanmerking komt als je een oud sanitair toestel vernieuwd of nieuwe toestellen plaatst (maximum 1 douche, 2 wastafels, 1 bad en 1 wc). Ook voor de bijkomende werken aan o.a. de watertoevoer, -afvoer, toestellen voor sanitair warm water en de bepleistering van de muren kan je rekenen op de premie.

premies badkamerrenovatie

Foto: Tina Witherspoon – Unsplash

Kleine lettertjes van de renovatiepremie van 2021

Voordat je de premie kan ontvangen, moet je voldoen aan enkele voorwaarden.

2. Aanpassingspremie in 2021

We worden allemaal een dagje ouder. Na 65 mooie levensjaren, kan het zijn dat je niet meer zo soepel in bad springt als op je twintigste. Om je badkamer aan al je noden aan te passen, kan je een aanpassingspremie aanvragen.

Kleine lettertjes van de aanpassingspremie van 2021

Om recht te hebben op deze aanpassingspremie moet je voldoen aan enkele voorwaarden. 

  • € 31 870 voor 1 aanvrager zonder persoon ten laste.
  • € 44 620 voor 2 aanvragers zonder persoon ten laste of voor 1 aanvrager met 1 persoon ten laste. Voor iedere bijkomende persoon ten laste wordt het maximum inkomen met € 3570 verhoogd.
aanpassingspremie badkamer

Foto: Jon Nathon Stebbe – Unsplash

Premies van andere instanties

Ook bij netbeheerder Fluvius, gas.be en in enkele gemeenten vallen er premies te rapen.

Premies van Fluvius

Bij Fluvius kan je terecht voor een premie voor een warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler voor sanitair water, een totaalrenovatiebonus en een premie voor het plaatsen van een nieuwe condensieketel. De laatste premie is enkel voor beschermde afnemers die recht hebben op sociale tarieven voor aardgas en elektriciteit.

Vervangingspremie

Neem jij een warm bad met een toestel op gas dat ouder is dan 20 jaar? Dan kan jij in aanmerking komen voor de vervangingspremie van gas.be voor één of meerdere toestellen in huis. Deze premie is geldig op een nieuw cv-toestel, warmwatertoestel en een individueel ruimteverwarmingstoestel op gas.

Wist je dat je kan renoveren tegen een btw-tarief van 6%?

Woon jij in een privéwoning die ouder is dan 10 jaar en laat jij de werken graag door een professional uitvoeren? Dan kan je je oude woning opknappen aan een verlaagd btw-tarief van 6%. Opgelet, dit voordeel is niet voor handige harry’s met het motto ‘wat je zelf doet, doe je meestal beter’, maar wel voor eigenaars én huurders die werken met vakmannen.

Meer weten over bouwen en verbouwen in 2021? Lees dan ons jaaroverzicht!

Wil je meer weten over premies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige informatie voor jouw bouw- of renovatieproject.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top