7 veelgemaakte fouten bij afbraakwerken

Ben je van plan om grondig te renoveren? Dan kijk je uit naar afbraakwerken, tenminste als je zelfs de handen uit de mauwen wil steken. Geen klus om zonder voorbereiding aan te beginnen. Daarom zette we 7 veelgemaakte fouten op een rijtje.

1. Afbraakwerken slecht voorbereiden

Start pas met breken als je zeker weet hoe je nieuwe stek er moet uitzien. Te veel wegbreken zal voor extra werk zorgen. Ook als je te weinig afbreekt moet je achteraf weer al je gereedschap bovenhalen. Doe het breekwerk in een keer.

Zie ook dat je al het nodige materiaal hebt. Zo verspil je geen tijd met naar de winkel of verhuurzaak te gaan. Maak een tijdsschema en huur zoveel mogelijk.

2. Sluit gas, water en elektriciteit af

Je keuken onder water of een dagje zonder stroom zitten, het komt vaker voor dan je denkt. Laat daarom je elektriciteit, gas en water afsluiten voor je aan afbraakwerken begint.

Zo voorkom je ongelukken en een eventuele ravage. Draag sowieso altijd de gepaste veiligheidskledij, zoals veiligheidshandschoenen, veiligheidsschoenen, een veiligheidsbril enzovoort.

3. Je afbraakmaterialen niet sorteren

Een container huren kost veel geld. Je kunt dus best je afval goed sorteren en een groot deel zelf naar een containerpark brengen.

Heb je zoveel uit te breken dat je wel een container móét huren, zorg dat zeker dat je er eerst een vergunning voor aanvraagt bij je gemeente. Zo kom je niet in de problemen met je buren.

4. Een dragende muur slopen

Voor je begint te slopen, raadpleeg je altijd de plannen van je woning. Ondersteunende muren mag je niet zomaar slopen. Het zal niet altijd even duidelijk zijn welke die muren zijn. Raadpleeg daarom een architect, ingenieur of aannemer om zeker te zijn.

5. Slecht budget opstellen voor afbraakwerken

Zet vanaf het begin tien tot vijftien procent van je totale budget opzij om onverwachte kosten te dekken. Een goede budgettering is belangrijk, maar je zult altijd dingen over het hoofd zien of onderweg nieuwe ideeën tegenkomen.

woning in afbraak

6. Breek niet zomaar een schouw af

Net zoals bij draagmuren kun je niet zomaar een schouw afbreken. Ga dus na of je schouw een dragende functie heeft. In vele oudere huizen is dat het geval. Je zult dan op de juiste manier moeten stutten.

7. Je buren niet verwittigen

Is het een rijwoning of een halfopen bebouwing die je uit elkaar gaat slaan? Verwittig dan zeker de buren. En, vraag of je foto’s mag nemen van hun aanliggende muren. Zo heb je bewijs dat eventuele scheuren of beschadigingen wel of niet door jouw afbraakwerken veroorzaakt zijn.

Wil je nog meer goede raad ontvangen om fouten te voorkomen? Schrijf je dan vlug in voor onze nieuwsbrief!

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top