Wat is een passiefhuis?

Een passiefhuis is zo energiezuinig dat het gedurende het hele jaar door bijna niets verbruikt voor verwarming of afkoeling. Het is de manier van wonen, gericht op een aangenaam binnenklimaat, zowel tijdens de zomer als tijdens de winter. En dat zonder traditionele verwarming of koeling.

Grote voordelen

Allereerst brengt een passief wonen een lage energierekening met zich mee. Het verschilt van huis tot huis, maar doorgaans betaal je vier tot tien keer minder dan bij een klassieke woning.
Waar je ook op bespaart, is de CO2-uitstoot. Zeker als je een warmtepomp installeert.

Natuurlijk is passief bouwen een investering. Het is namelijk zo’n 15 procent duurder dan een klassiek huis bouwen. Maar die investering verdien je terug, je kan genieten van belastingvoordelen en je bent klaar voor de toekomst.

Passief huis met groot raam

Hoe bouw je een passiefhuis?

In principe kan je elk huis ombouwen tot een passiefhuis. Om als passief huis te worden erkent, moet het minstens aan deze voorwaarde voldoen: de verwarming die nodig is om het huis op te warmen tot 20 °C mag maximum 15kWh/m² zijn.

Beperkt lekverliezen

Een beetje zoals je een windjack draagt om jezelf te beschermen tegen gure wind, zo moet je een passiefhuis luchtdicht maken. Koude lucht en tocht komt binnen via kieren en spleten en warmte verdwijnt erlangs.

Extra isolatie

De grootste troef aan een passiefhuis is dat het maximaal geïsoleerd is. Je bespaart op energieverbruik én op je energiefactuur.
Door de driedubbele beglazing en het speciaal schrijnwerk, zal er nauwelijks koude binnekomen via je ramen. Als het buiten ijskoud is, zal je aan de binnenkant van het raam geen koudestraling voelen.

Ventileren voor goede luchtkwaliteit

Omdat je passiefhuis zo goed geïsoleerd en luchtdicht gemaakt is, moet je zorgen voor de gepaste ventilatie. Een goed ventilatiesysteem is de investering zeker waard. Het garandeert een gezonde luchttoevoer, verlaagt het risico op condensatie en schimmelvorming en het verhindert de verspreiding van onaangename geurtjes.

‘Gratis’ warmte

Je lichaam en alle elektrische apparaten geven warmte af. Meestal niet veel, maar in een passiefhuis heb je niet veel nodig.

De grootste bron van gratis warmte is de zon. Ramen vangen tijdens koude winterdagen meer warmte op van de zon dan dat ze warmte verliezen. Tijdens de zomer zorgt zonnewering er dan weer voor dat het binnen koel blijft.

Verwarmingsinstallatie in een passiefhuis

Qua verwarming heb je niet veel nodig, zo’n tien watt per vierkante meter volstaat. Voor een huis van 150 vierkante meter komt dat neer op 1.5kW, niet meer dan het gemiddelde strijkijzer!

Wil je meer inspiratie en woontips ontvangen? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top